Oma blogiluettelo

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Maitomassa

Melkein joka puolella mainitaan suhteeksi 1:1:1, mutta jotkut valittavat, että näillä ainemäärillä ei saa hyväntuntuista massaa. Tein massan sen "toisen porukan" mutu -tuntuman mukaan, eli laitoin maitopulveria ja tomusokeria 80 grammaa ja 100 grammaa kondensoitua maitoa. Puolitin reseptin, koska näytti, että siitä tulee muuten liian iso määrä massaa ja minulla ei ollut silloin kakuntekoa mielessä. Säilymisajoista ei ole mulla vielä tietoa, mutta nämä minun tekemäni kukat ovat noin kuukauden vanhoja eikä niissä ole mitään vikaa...

Resepti:
joko aineet tasavertaisesti 1:1:1

tai:

160g maitopulveria
160g tomusokeria
200g kondensoitua maitoa

Parhaiten saa aineet oikein mitoitetuksi talousvaa-alla. Ensin mittasin vaakaastiaan sokerin ja maitojauheen ja sen jälkeen kaadoin oikean määrän maitoa suoraan purkista. Se on erittäin venyvää ja paksua, joten mittaastialla sitä olisi vaikea mitata.
Kuva kondensoitusta maidosta. Sitä myydään Suomessa monessa isossa marketissa. Virossa hinta on n. 15-25 kruunua. Sitä saa myös kahvin- ja kaakaonmakuisena. Tätä tuotetta saa eri tuottajien tekemänä, mutta purkin koko on tietääkseni aina sama ja samanmuotoinen.

Maustoin maitomassan sitruunanmakuisella esanssilla. Siitä tuli niin hyvää, että se menisi täysin karkista. Lisäsin esanssin siinä vaiheessa, kun muut aineet olivat jo astiassa ja olin lusikalla hiukkasen sekoittanut.

Alussa sekoitin ruokalusikalla, mutta lopussa ihan sormien välissä. Massaa saa painaa tosi lujaa. Alussa teki mieli lisätä tomusokeria, koska massa jää lujasti sormiin kiinni. Kunnolla aikansa puristettuaan se kyllä jää kasaan eikä siitä irtoa enää palasia. jos ei näin kuitenkaan käy, niin lisää silloin tomusokeria. Ulkonäöltä massa muistuttaa marsipaania, mutta käsittelyssä on mielestäni parempi. En ole käyttänyt sokerimassaa, että osaisin vertailla näitä kahta tuotetta, mutta tämä aine kuivuu nopeammin kun marsipaani ja on kuivuttua kimmoisampi ja rikkoutumaton. Tätä taikinaa käyttää pääasiallisesti omassa työssä eräs venäläinen kakkutaiteilija osoitteessa artcake.ru.

Heti valmistumisen jälkeen massa maistui selkeästi maitojauheelle, mutta muutaman tunnin tekeydyttyä siinä maistui enimmäkseen kondensoitu maito. Tätä söisi kun karkkia ja täytyykin sanoa, että yksi pieni mies piiritteli minua koko tämän touhun ajan.

Värjäsin maitomassan Squires Kitchenin pastaväreillä.

Virhe maitomassan teossa:
Jos käytätte jo aikaisemmin avattua maitojauheen pakettia ja maitojauhe on paakkuuntunut, älkää tehkö samaa virhettä kun minä!
 Otin jo aikaisemmin avatusta pussista paakkuntunutta maitojauhetta ja mittasin sen astiaan, vedin sen vaan sormien läpi pulveriksi ja ajattelin, että se siitä. Tuntui, että jauhe mureni helposti. Mittasin astiaan myös tomusokerin ja kondensoidun maidon ja rupesin vatvaamaan massaa.
Nyt tuli hupsista keikkaa...massasta tuli rakeinen ja vaikka kuinka vaivasin sitä, ei ne pienen-pienet kovat hituset poistuneet sieltä mihinkään. Heitin koko moskan roskiin ja aloitin uudestaan puhtaalta pöydältä. Nyt olin viisaampi. Siivilöin maitojauheen.

Eli, siivilöikää maitohauhe, jos se näyttää vähänkin paakkuiselle!
Maitomassan jäykkyyden ja nopean sulamisen takia sitä ei suositella kakun peittämiseen, mutta mun oli pakko kokeilla myös itse. Tein ristiäiskakun (joulukuu 2009) maitomassalla. Suklaapursotukset pysyivät päällä  erinomaisesti, mutta sivuille pursotettu kerma meinasi ihan väkisin tulla maitomassan päältä alas....ja se tapahtui nopeasti. Kakkua on helppo leikata, jos sen tekee terävällä veitsellä. Maitomassa on kieltämättä paljon jäykempi kun marsipaani, mutta täytyy sanoa, että sen saa paljon pienemmällä vaivalla ison kakun päälle kuin marsipaanin, koska se ei veny.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti